top of page

Το ημερολόγιο της Νίνα Αλεξανδράκη

Αμφισβητεί, αισθάνεται, δοκιμάζει.

Το "Ημερολόγιο μιας σεξουαλικής μοναξιάς" είναι η ταινία αποφοίτησης της Νίνα Αλεξανδράκη από το Ινστιτούτο Παραστατικών Τεχνών, στη Βρυξέλλες του Βελγίου. Στην Ελλάδα η ταινία έλαβε πρόσφατα βραβείο σεναρίου στο Εθνικό σπουδαστικό του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Η σκηνοθέτης αναμιγνύει το θεωρητικό της υπόβαθρο από τις σπουδές της στη φιλοσοφία με την πρακτική του κινηματογράφου.



Επανεξετάζοντας τα ημερολόγιά της και μέσω της δικής της σεξουαλικότητας, μιλά εκ μέρους των άλλων. Λέει δυνατά αυτό που μερικοί άνθρωποι σκέφτονται σιωπηλά και αμφισβητεί τους τρόπους έκφρασής μας στο σεξ.



ΦΙΛΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η ταινία ντοκιμαντέρ "A diary of sexual solitude" είναι μια αυτοπροσωπογραφία, μια αναζήτηση, ένα essay film, ένα δοκίμιο για το ανεκπλήρωτο της γυναικείας σεξουαλικής ικανοποίησης που αποτελεί ζητούμενο.


Nina writes in her diary. Shot from the documentary film directed by Nina Alexandraki.

Η δημιουργός Νίνα Αλεξανδράκη τολμά και το θέτει ως ζητούμενο σε μία εκ βαθέων ειλικρινή εξομολόγηση, τεκμηριωμένη από τον κινηματογράφο˙ Δίχως όμως η μία εικόνα να αναφέρεται σε αυτήν που προηγήθηκε ή σε αυτήν που θα ακολουθήσει, αλλά πλευρικά κατά κάποιο τρόπο, σε αυτό που λέγεται. Ένα «δοκίμιο» με την ίδια έννοια που έχει στη λογοτεχνία, ταυτόχρονα οικείο και οικουμενικό, γραμμένο από μια ποιήτρια.


Στο "Ημερολόγιο μιας σεξουαλικής μοναξιάς" η κάμερα με τα συνειρμικά, αφαιρετικά πλάνα, δημιουργεί την ατμόσφαιρα αυτού του εσωτερικού μονολόγου αναζήτησης. Ο εσωτερικός κόσμος σε σχέση με τον έξω κόσμο είναι ο πυρήνας της ταινίας. Δοκιμάζω να εκφράσω αυτό που σκέφτομαι σε σχέση με αυτό που γίνεται. Αυτό έκανε η γαλλική αβάν-γκαρντ. Η κάμερα ως μέσο γραφής.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ζητούμενο ακόμη και αν φαντάζει πολυτέλεια

Μιλά για τα ερεθίσματα που δέχεται, τις αισθήσεις που διεγείρονται και τον ερωτισμό που αναζητά ή ονειρεύεται. Αυτό είναι το σημαντικό που τολμά η δημιουργός. Αυτό το οποίο κάθε γυναίκα δεν τολμά να ομολογήσει ότι μπορεί να γίνει ζητούμενο και βασικός στόχος σε μία περίοδο της ζωής της. Είτε γίνεται κατά την διάρκεια της ενηλικίωσης, είτε παραμένει ένα ερώτημα ή κάτι το ανεκπλήρωτο που μπορεί να παραμένει κρυμμένο μέχρι την τρίτη ηλικία.





 

Φιλμογραφία

Το ημερολόγιο μιας σεξουαλικής μοναξιάς (Journal d’une solitude sexuelle), 2021, 26λ, Σκηνοθέτης: Νίνα Αλεξανδράκη





bottom of page