top of page

5 Tutorials για να βελτιώσετε τον χειρισμό του Final Cut Pro

Updated: Dec 26, 2023

Όταν έχω ελεύθερο χρόνο και θέλω να τον ξοδέψω εποικοδομητικά, ένα απο αυτά που κάνω είναι να αναζητήσω τρόπους βελτίωσης της εφαρμογής που χρησιμοποιώ στο μοντάζ. Εδώ μάζεψα 5 γρήγορα μαθήματα για καλοκαιρινές βουτιές σε αυτά τα φοβερά video tutorial για το Final Cut Pro.


Η εξοικείωση με οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας οπτικοακουστικού υλικού, μπορεί να είναι τρομακτική. Απο που να το πιάσεις; Πότε πραγματικά να ξεκινήσεις να μοντάρεις σε αυτό;


Εντάξει να σας πω κάτι πραγματικά μέσα απο την ζωή. Πολλές φορές παρομοιάζω την εργασία του Μοντέρ και Βοηθού Μοντέρ, σαν του πιλότου μαχητικού αεροσκάφους, με την μόνη διαφορά ότι εμείς σε μια ζωή, μπορούμε να εκπαιδευτούμε σε περισσότερα του ενός αεροσκάφους ώστε να τα πιλοτάρουμε. Καλός είναι και ο AVID αλλά ένα μόνο, δεν είναι αρκετό!


Ας μην μακρηγορώ, τον τελευταίο καιρό που βρισκόμουν σε καραντίνα, συγκέντρωσα μερικά εκπαιδευτικά σεμινάρια που σίγουρα αξίζει να παρακολουθήσετε εάν είστε νέοι στο Final Cut Pro X ή απλά φρέσκοι στην επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού.



ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω

Το βίντεο που ακολουθεί θα μπορούσα να το περιγράψω ως φροντιστήριο. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια περιεκτική παρουσίαση απο το καθιερωμένο FCPX Tour. O broadcast editor Alex Snelling, κυριολεκτικά ακολουθεί τα βήματα απο την κινηματογράφηση, στην εισαγωγή του υλικού, το κατέβασμα στην timeline και τέλος την επεξεργασία του.


Το βίντεο καλύπτει τα πάντα, από τη μουσική, τους διαλόγους, μια ελαφριά χρωματική διόρθωση, έως μια σύντομη εξαγωγή αρχείου. Θέλω να πιστεύω ότι εξαλείφετε κάθε πιθανότητα να μην καταλάβουμε πώς να επεξεργαστούμε ένα βίντεο μετά την παρακολούθηση αυτής της παρουσίασης.





ΕΝΝΕΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΣΤΟ FCPX

Το Final Cut Pro X απο το 2011 ταράζει τα νερά και ήρθε για να μείνει. Είναι πραγματικότητα ότι θέλει λίγο χρόνο για να το συνηθίσεις, να καταλάβεις την πραγματική διεπαφή χρήστη με υπολογιστή, που κουβαλάει μαζί του. Ωστόσο, μόλις κατανοήσουμε τα βασικά, μπορούμε να δουλέψουμε έργα μας πιο γρήγορα από ποτέ.


Στο βίντεο αυτό υπάρχουν μερικές βασικές εξηγήσεις διεπαφής, καθώς συμβουλές και κόλπα με τα εργαλεία που κουβαλάει το Final Cut Pro X. Απολαύστε το όπως έκανα και εγώ!


Αν μαγευτήκατε απο το παραπάνω βίντεο, σας συνιστώ να ακολουθήσετε το σύνδεσμο αυτό. Θα βρείτε ολόκληρο το άρθρο που συνοδεύει το παραπάνω βίντεο.




ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Αφού έχουμε τα βασικά, ας κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα με τις παρακάτω προηγμένες συμβουλές, για τη ροή εργασιών μας. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αισθανθούμε άνετα την ώρα που μοντάρουμε ένα έργο, ώστε να παίξουμε με συντομεύσεις πληκτρολογίου, καθώς και ταχύτερα κόλπα πάνω στη ροή των εργασιών. Όμως, αυτή είναι η ομορφιά της γνώσης!


Η παρακολούθηση video tutorials όπως αυτό θα βοηθήσει την εφαρμογή μερικών από αυτές τις προχωρημένες τεχνικές, καθώς αρχίζουν να γίνονται δεύτερη φύση μας.





ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ

Αργά η γρήγορα θα πρέπει να εξοικειωθούμε με βασικές τεχνικές color grade, με σκοπό να τις εφαρμόσουμε σε ένα έργο μας. Είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο δύσκολες εργασίες που αντιμετωπίζουμε ως μοντέρ.


Στο βίντεο αυτό υπάρχει ένα μείγμα εκμάθησης της τέχνης, ακολουθώντας τις τάσεις και δημιουργώντας κάτι πρωτότυπο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άριστη γνώση της τέχνης της χρωματικής διόρθωσης και βαθμονόμησης, μπορεί να μετατρέψει ένα καλό-έργο σε ένα πολύ-καλό-έργο.



Ο τρόπος που το αντιμετωπίζω δεν είναι σπριντ, είναι πραγματικός μαραθώνιος. Αφιερώστε αρκετό χρόνο για να μάθετε τη θεωρία χρωμάτων και πώς να παίξετε με το υλικό σας. Θα αξίζει τον κόπο.




ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ FCPX

Είτε είστε νέοι στο FCP ή ένας βετεράνος μοντέρ, όλοι μας χρειαζόμαστε και αγαπούμε τα δωρεάν υλικά ή εργαλεία. Ο προϋπολογισμός μας δεν θα είναι πάντα άφθονος και συχνά φτάνουμε σε αδιέξοδα όταν τα χρήματα είναι χαμηλά. Έτσι, τα καλά νέα για τους μοντέρ σε FCP είναι ότι υπάρχουν τόνοι δωρεάν plugins που είναι πραγματικά αξιόλογα, δίχως να μοιάζουν δεύτερα. Υπάρχουν πολύ δυνατά προκατασκευασμένα LUTs και πραγματικά άφωνα πακέτα με τίτλους. Ρίξτε μια ματιά και συνεχίστε με τα υπόλοιπα που θα σας εμφανίζει το youtube.




359 views0 comments
bottom of page