top of page

Μερικές απο τις καλύτερες εφαρμογές που πρέπει να συνοδεύουν το Final Cut Pro X

Updated: Apr 17, 2020

Καθώς πλησιάζει η Black Friday και ανεξαρτήτως πως την έχουμε προσαρμόσει στην ελληνική καταναλωτική κουλτούρα μας, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάποιες σημαντικές αγορές που θα εξοπλίσουν αποτελεσματικά και προπάντων οικονομικά, το τρόπο εργασίας μας στο Final Cut Pro X.


Όλα ξεκίνησαν ως μια συζήτηση για το οικοσύστημα που έχει μεγαλώσει γύρω από το FCPX, και την ετοιμότητα που θα έπρεπε να δείξουμε, όταν μια απο τις επόμενες δουλειές μας θα χρειαστεί κάτι παραπάνω για να παραδοθεί σε έναν συνάδελφο ή να συνοδευτεί με διάφορα έγγραφα που θα έπρεπε να εκδώσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα. Τότε ήρθε η σκέψη ότι μια λίστα με όλες τις πραγματικά χρήσιμες εφαρμογές που λειτουργούν με το Final Cut Pro X μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρων άρθρο και ένας γρήγορος οδηγός αγοράς για μια εύστοχη αγορά εφαρμογών που θα έλυναν αποτελεσματικά το εκάστοτε πρόβλημα.



Δεν υπάρχει ιδιαίτερη σειρά στις παρακάτω εφαρμογές, απλώς μια μεγάλη λίστα εργαλείων που θα βοηθήσουν τους μοντέρ στο FCPX.



X2Pro Logo

Το X2Pro από την Marquis Broadcast κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη έκδοση του FCPX. Αυτό που άριστα κάνει η εφαρμογή είναι να παίρνει το FCPXML απο το project που επιλέξατε να το βγάλετε και δημιουργεί ένα αρχείο AAF το οποίο μπορεί να ανοίξει και να έχει διαβαστει στο 100% απο τα Pro Tools της Αvid. Εάν η ταινία σας πηγαίνει για sound dub, χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο που σήμερα κοστίζει στο Ελληνικό Mac App Store 169.99€ θα σας απαλάξει απο μεγάλου πονοκεφάλους και επιπλεον θα αφήσει μια καταπληκτική συνεργασία με τον εκάστοτε μηχανικό ήχου.

Αυτό είναι ένα αρκετά παλιό βίντεο επίδειξης της εφαρμογής, αλλά οι αρχές και τα χαρακτηριστικά του, εξακολουθούν να είναι μέχρι σήμερα όμοια.




 

SendToX Logo

Οι παλαιότεροι θα το γνώρισαν με την αρχική του ονομασία 7toX, αφού και αυτή ήταν μια ακόμα εφαρμογή που κυκλοφόρησε την ίδια στιγμή με την πρώτη έκδοση του FCPX και έκανε ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Ένας πολύ βολικός τρόπος για να ενημερώσετε παλιά project του Final Cut Pro 7 σε Final Cut Pro X. Σήμερα το SendToX από την Intelligent Assistance, είναι μια εφαρμογή των10.99€ αξίας, που συνεχίζει να μεταγλωτίζει το Final Cut Pro 7, το Premiere Pro CC, το Media 100 και το Sony Vegas σε Final Cut Pro X. Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τι μεταγλωτίζει και τι όχι, σε αυτό το PDF.

 

Final Cut Library Manager Logo

Με κόστος 31.45€ αφαιρέστε τα βελτιστοποιημένα αρχεία και τα renders που δημιουργούν τα project σας, στους εκάστοτε σκληρούς δίσκους. Με την εφαρμογή Final Cut Library Manager 3 δημιουργείτε σε χρόνο λίγων λεπτών των απαραίτητο ελεύθερο χώρο για νέες εργασίες, τέλος με την επιλογή για τη δημιουργία προτύπων, τη μετακίνηση και τη διαγραφή των Βιβλιοθηκών του FCPX, έχετε ένα πραγματικό διαχειριστή στο πλευρό σας.

 

XtoCC Logo

Μια άλλη καταχώρηση από τον Philip και τον Greg της Intelligent Assistance. Αυτή τη φορά η εφαρμογή με αξία 54,99€, το XtoCC (ονομάστηκε Xto7) και κάνει το αντίθετο του SendToX. Αυτή η εφαρμογή λαμβάνει ένα συμβάν ή έργο του FCPX και το μεταγλωτίζει σε XML FCP 7 έτοιμο για Adobe Premiere ή Final Cur Pro 7! Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ιστορία της εξέλιξης του tock, στο παρακάτω άρθρο που δημοσιεύθηκε στο fcp.co.

 

Automatic Duck Logo

Μια εφαρμογή που επαναφέρει την λειτουργικότητα από τις ημέρες του Final Cut Pro 7 με το Apple Motion. Η εφαρμογή των 92,75€ XSend Motion από την Automatic Duck επιτρέπει στον μοντέρ να μεταφέρει την timeline του και το περιεχόμενο της, στο Motion. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο του Ronny Courten εδώ.

 

WORX4X Logo

Μια ακόμα καταπληκτική εφαρμογή της Marquis Broadcast. Το WORX4 X είναι μια εφαρμογή αξίας 49,99€ που διαχειρίζεται τα οπτικοακουστικά υλικά του project, με την πραγματική αποκοπή των αχρησιμοποίητων τμημάτων του κλιπ. Μάλλον σαν το παλιό μέσο διαχείρισης μέσα στο FCP7, αυτή η εφαρμογή δημιουργεί μια νέα μορφή XML, δηλαδή μιας ακολουθίας με έναν συνδεδεμένο φάκελο γεμάτο από τα κομμένα οπτικοακουστικά υλικά με τις πρόσθετες πληροφορίες λίγων δευτερολέπτων πριν και μετά από κάθε cut του οπτικοακουστικού υλικού, που κάναμε πάνω στην timeline μας.


 

Producer' s Best Friend Logo

Ο “Καλύτερος φίλος του Παραγωγού” είναι μια εφαρμογή αξίας 109,99€ που θα την αγαπήση κάθε βοηθός μοντέρ και μοντέρ, γιατί με εύκολο χειρισμό λαμβάνει το XML από το FCPX και μετατρέπει τα επιλεγμένα δεδομένα σε ένα λογιστικό φύλλο τύπου .xlsx, ικανό να αναγνωσθεί απο οποιοδήποτε πρόγραμμα όπως το MS Excel ή το Apple Numbers. Αυτό μπορεί να αυτοματοποιήσει στο έπακρων την καταγραφή των δικαιωμάτων της μουσικής και διαφόρων ακόμα δημιουργών, που πρέπει να παραδοθεί με το τέλος των επεισοδίων μιας τηλεοπτικής παραγωγής. Η εφαρμογή Producer’s Best Friend απο την Intelligent Assistance κάνει την καταγραφή και ανάλυση των υλικών πολύ πιο εύκολη, ακριβής και αποτελεσματική, εξού και το όνομά της.

 

MergeX Logo

Εάν έχετε προσπαθήσει ποτέ να κρατάτε ενημερωμένα τα metadata ή τις πληροφορίες που περνούν οι logger ανα διαστήματα σε ένα FCPX projects, θα γνωρίζετε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο. To MergeX μια εφαρμογή των 54,99€ κάνει τη σκληρή δουλειά για σας, συγχωνεύοντας τις λέξεις-κλειδιά, τις βαθμολογίες των πλάνων και τις μετα-πληροφορίες των οπτικοακουστικών υλικών μιας timeline ή ενός Event μαζί, διατηρώντας πάντα ενημερωμένο ένα FCPX Project που επάνω του εργάζονται περισσότεροι του ενός ατόμου.



43 views0 comments
bottom of page